Hamsters, die kleine diertjes met hun schattige bolle wangen, zachte vachtjes en korte pootjes. Ze zien er aaibaar uit en kunnen erg tam worden. Hamsters slapen overdag en kunnen zelfs bijten als je ze wakker maakt. Voor kinderen kan dit minder leuk zijn. De hamster gaat slapen als zij wakker zijn en andersom! Bent u van plan om een hamster aan te schaffen als huisdier? In deze blog leest u alles over de benodigdheden, verzorging en het hanteren van hamsters.

Is een hamster geschikt voor mij?

De hamster is een knaagdier dat ’s nachts en in de schemering actief is. Hamsters worden veel als huisdier gehouden, mede door hun formaat. Kinderen zijn vaak dol op het diertje, maar hamsters zijn eigenlijk niet geschikt voor hele kleine kinderen. Doordat ze overdag slapen en ’s avonds actief zijn, kan dit voor het kind erg teleurstellend zijn. De Russische dwerghamster vormt hier een uitzondering op, hij is overdag wel vaak actief.

 

De Syrische hamster, ook wel bekend als goudhamster, en de Chinese dwerghamster leven solitair en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden. Ook de andere dwerghamsters kunnen het beste in hun eentje worden gehouden, omdat samenleven vaak niet goed gaat. Hamsters worden gemiddeld tussen de twee en drie jaar oud.

De verschillende hamstersoorten op een rij

Er bestaan zo’n twintig verschillende hamstersoorten. Hamsters die in Nederland gehouden worden als huisdier zijn de Syrische hamster en een aantal dwerghamstersoorten zoals; de Russische dwerghamster, de Campbell dwerghamster, de Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster. De Russische, Campbell en Roborovski zijn kortstaartdwerghamsters. Dit houdt dus in dat zij een korte staart hebben. De Chinese dwerghamster is een langstaartdwerghamster. Hij is een goede klimmer en gebruikt daarbij ook zijn langere staartje voor stabiliteit. Syrische hamsters en de kortstaartdwerghamsters soorten leven vooral op de grond.

 

De verschillende hamstersoorten zijn terug te vinden in verschillende kleuren en vachtstructuren. Vooral bij de Syrische hamster is er veel variatie. Zo zijn er gladharige hamsters, maar ook dieren met lang haar of een rex-vacht, ook wel bekend als een gekrulde vracht. Syrische hamsters worden ook wel goudhamsters genoemd, omdat de wilde hamsters een goudkleurige vacht hebben. Toch zie je deze hamster ook terug in andere kleuren.

 

Syrische hamsters zijn een stuk groter dan dwerghamsters. Ze zijn ongeveer 12 tot 16 centimeter lang en wegen zo’n 130 tot 200 gram. De vrouwtjes zijn wat groter dan de mannetjes. Van de dwerghamsters is de Roborovski de kleinste met zo’n 4 tot 8 centimeter en een gewicht van maar 25 tot 45 gram. De Russische dwerghamster is ongeveer 7 tot 8 centimeter lang, de Campbelli en de Chinese dwerghamster 9 tot 12 centimeter. Deze drie wegen allen zo’n 40 tot 60 gram.

 

In de natuur houden Syrische hamsters een winterslaap. Dit gebeurt echter doorgaans pas als de temperatuur onder de tien graden Celsius blijft, wat in onze huishoudens niet voorkomt. Voor de gezondheid van de hamster is het niet nodig om een winterslaap te houden. Een hamster in winterslaap herken je aan het half opgerolde liggen met de voorpootjes vooruit. De hamster voelt koel aan, maar wel zacht.
Dwerghamsters vertonen iets soortgelijks. Zij kunnen namelijk in ‘torpor’ gaan. Dit is een soort mini winterslaap waarbij zij gemiddeld 3 tot 7 uren slapen en waarbij de lichaamstemperatuur daalt. In het wild doen ze dit vooral in de winter, wanneer de daglichtperiode kort is en de temperatuur laag. Zo sparen ze energie. Tegen de schemering worden ze weer wakker. De neiging om in torpor te gaan is per dier verschillend. Ook bij hamsters als huisdieren komt dit wel eens voor, bijvoorbeeld als de hamster op een donkere en koele plek staat en maar weinig uren licht krijgt.

U vindt hieronder een afbeelding van de verschillende hamstersoorten in de volgorde: Russische dwerghamster, Syrische dwerghamster, Chinese hamster, Campbell dwerghamster en Roborvski dwerghamster.

Is uw hamster toch in winterslaap en wilt u hem eruit halen? Warm hem dan langzaam op.

Verzorgen en hanteren

Hamsters kunnen bijten, maar doen dit gelukkig niet vaak. Als een hamster bijt is dit meestal omdat hij ziek is, ergens pijn heeft of omdat hij te hardhandig wordt opgepakt. Ook wanneer een hamster ligt te slapen en je maakt hem wakker kan hij schrikken en daardoor gaan bijten. Laat ze dus met rust als ze lekker liggen te slapen.

 

Je kunt ervoor zorgen dat hamsters tam worden. Door ze van jongs af aan veel op te pakken en te aaien went hij aan menselijk contact. Til het diertje altijd voorzichtig op door hem van voren of opzij rustig in uw handen te scheppen en laat hem in het kommetje van uw hand zitten. Een hamster kan het als bedreigend ervaren als u hem onverwachts van boven oppakt, en zal dan proberen te vluchten of te bijten. Hamsters zijn erg snel, let dus op dat ze niet uit uw hand of van tafel springen. Vooral Roborovski dwerghamsters zijn razendsnel en moeilijk te vangen als ze ontsnappen! Laat ze daarom niet door kleine kinderen hanteren. Houd hamsters niet hoog boven de grond, laat ze niet op tafel rondlopen en vervoer ze het liefst in een klein bakje. Mochten de kinderen de hamster willen oppakken leer ze er dan heel voorzichtig mee om te gaan en blijf erbij. Een hamster is namelijk te klein en te teer om daadwerkelijk geknuffeld te worden.

 

Soms is het nodig om de nagels van een hamster te knippen. Om te voorkomen dat u in het leven van de nagel knipt, kunt u dit het beste door de dierenarts laten doen. U kunt er wel voor zorgen dat in het hamsterverblijf materialen liggen waardoor de nagels sneller afslijten, denk hierbij aan stenen of houten bruggetjes.

 

De kooi moet u regelmatig schoonmaken. Vervang wekelijks een deel van het bodemmateriaal. Laat steeds een deel van het materiaal dat niet erg vies is liggen zodat de kooi voor de hamster nog als ‘thuis’ ruikt. Haal ook het nestmateriaal uit het slaaphuisje in een keer weg. Als het nesthuisje schoongemaakt moet worden, bewaar dan een deel van het nestmateriaal zodat u dat er na afloop weer in terug kunt leggen. Maak regelmatig de overige inrichting zoals het looprad, zandbad, drinkfles en voerbak schoon. Hamsters kunnen erg goed hamsteren en bewaren graag voedsel in hun nest. Ze bewaren het voedsel in hun twee grote wangzakken en nemen het zo mee naar hun nestje. Controleer het nest daarom dagelijks en verwijder voer dat kan bederven.

Heeft u een langharige hamstersoort? Zorg er dan voor dat de vacht regelmatig ontward en gekamd wordt!

Voeding

Alle hamstersoorten hebben dierlijke eiwitten nodig om gezond te blijven. In de natuur eten ze bijvoorbeeld insecten om in deze behoefte te voorzien. In compleet hamstervoer zitten alle voedingsstoffen die een hamster nodig heeft. Het is beter om brokjes met een gelijke samenstelling te voeren dan gemengd voer. Uit het gemengde voer snoept een hamster vaak de lekkere zaden en noten die erg vet zijn en weinig calcium bevatten. Hierdoor wordt het voer te eenzijdig en kan het dier bijvoorbeeld gaan lijden aan botontkalking. Een voorbeeld van goede voeding is die van Beaphar Care+.

 

De hoeveelheid brokken die je hamster nodig heeft is ongeveer 10 tot 12 gram per dag. Dit kan aangevuld worden met groenten of fruit, of zelfs een heel klein stukje kaas of ei. Zorg er wel voor dat u de hamster niet overlaadt met extraatjes. Als u ziet dat het dier het hamstervoer laat staan, dan weet u dat hij teveel extraatjes krijgt. Hierbij loopt u het risico dat hij belangrijke voedingsstoffen mist. Ook zou hij dan suikerziekte kunnen ontwikkelen.

 

Hamsters moeten kunnen knagen om hun tanden af te laten slijten. Geef daarom altijd hooi en takken van bijvoorbeeld de wilg, zoals een wilgenrol van Esve. Hamsters hebben onbeperkt vers drinkwater nodig. Dit kunt u geven in een bakje of in een drinkfles. Controleer bij een drinkfles dagelijks of de drinknippel niet verstopt is geraakt.

Huisvesting

Hamsters hebben voldoende ruimte nodig zodat ze genoeg beweging krijgen. In een eerdere blog vertelden wij u al over hamsterscaping. Dit is een ideale manier om een mooie omgeving te creëren voor uw hamster.

 

De minimale afmeting voor een hamsterverblijf is 70×50 centimeter. Voor Syrische hamsters is groter nog beter, bijvoorbeeld 100×50 centimeter. Een verdieping is prettig zodat het oppervlak van de kooi wordt vergroot. Pas hierbij wel op dat er geen grote hoogteverschillen zijn waar de hamster diep in kan vallen. Hamsters kunnen namelijk erg slecht diepte zien. Hier kunt u een aantal voorbeelden van hamsterkooien bekijken.

 

Het allerbelangrijkste is de diepte van de bak, omdat er een dikke laag bodemstrooisel in moet passen. Hamsters maken in de natuur een slaapkamer op zo’n 50 centimeter diepte en graven graag. Als hamsters hun natuurlijke graafgedrag niet kunnen vertonen is de kans op afwijkend gedrag, zoals traliebijten, groot. Een diepte van 40 tot 50 centimeter is het meest ideaal. Let bij dwerghamsters er goed op dat de tralies niet te ver uit elkaar staan in verband met ontsnappen. Erg belangrijk is een goede ventilatie in het verblijf. Zorg dat er geen vocht is en dat het materiaal in het verblijf bestand is tegen knagen.
In het hamsterverblijf is er per dier minimaal één donkere schuilplaats noodzakelijk, waarin de hamster kan slapen. Hiervoor zijn speciale hamsterhuisjes te koop. Bij het houden van een Syrische hamster is het belangrijk om op het huisje en de speelmaterialen te letten. Zorg dat deze groot genoeg zijn, ook als het dier is uitgegroeid. In de natuur maken hamsters vaak meerdere gangenstelsels met meerdere kamers. Het is daarom fijn als het slaaphuisje ook meerdere vertrekken heeft. Bovendien is het handig als het dak geopend kan worden zodat u kunt controleren of de hamster geen voedsel heeft opgeslagen dat kan bederven. Gebruik liever geen plastic huisjes omdat deze splinteren als er aan geknaagd wordt.

 

Geschikte bodembedekkers zijn materialen op basis van mais, houtpulp, papier of hennep. U kunt ook houtkrullen (zaagsel) gebruiken, maar er zijn aanwijzingen dat houtkrullen van naaldhout slecht voor de gezondheid van de hamster zijn.

 

De meeste hamstersoorten zijn zindelijk. Het is verstandig om de hoek van de kooi waar de hamster zijn behoefte doet een plat, laag bakje met goed absorberende bodembedekker neer te zetten.
Daarnaast kun je voor verschillende speelhuisjes zorgen in het verblijf zodat de hamster afwisseling heeft. Richt het verblijf in met tunnels, buizen en wisselend speelgoed zoals kartonnen doosjes, wc-rolletjes, ongeverfde houten speeltjes of nestmateriaal om mee te bouwen en te versnipperen. Dit zorgt voor optimaal speelplezier voor uw hamster!

 

Bij Dierspecialist vindt u alles wat u nodig heeft voor uw hamster. Denk hierbij aan huisjes en talloze bodembedekkingen. Natuurlijk hebben we ook speciaal hamstervoer, lekker hamstersnacks, drinkflesjes, voer- en waterbakjes en speelgoed. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op onze webshop! Heeft u meer vragen over de verzorging van hamsters? Loop dan vooral even binnen bij uw lokale Dierspecialist winkel of neem contact op via onze adviespagina.

Reacties