De eikenprocessierups, we kunnen er niet omheen hoe graag we ook willen. De hele zomer houdt deze harige rups heel het land al in bedwang. Maar niet alleen voor mensen is de rups erg vervelend ook voor huisdieren kunnen de haartjes van de rups voor veel overlast zorgen. De oplossing om de eikenprocessierups te bestrijden is veel simpeler dan dat wij dachten. U kunt namelijk uw eigen leger bouwen! Hoe u dat doet vertellen wij allemaal in deze blog.

Gevolgen van de eikenprocessierups voor uw hond of kat

Honden en katten lopen met name risico wanneer zij aan nesten snuffelen, deze in hun bek nemen of er vol met hun snuit induiken. Door de blootstelling aan de haartjes van de eikenprocessierups krijgen ze vooral last van ogen, lippen en de tong. Symptomen die u hiervan kunt zien zijn: opgezwollen mondslijmvlies, traanogen, gezwollen lippen, een rode dikke tong en fors kwijlen. Daarnaast kan het ook zijn dat uw huisdier gaat hoesten, misselijk is en hierdoor gaat braken of erg sloom is. Heeft uw huisdier één van deze symptomen? Neem dan direct contact op met de dierenarts om het dier te laten onderzoeken. Wanneer er een heftige irritatiereactie is en hier niets aan gedaan wordt, kan dit leiden tot afsterving van het weefsel. Een dierenarts kan de klachten met een injectie onderdrukken.

 

Houd daarom ten allen tijde uw hond goed in de gaten en houd hem aangelijnd als u weet dat er processierupsnesten in de buurt zitten. Probeer ook uw kat uit de buurt van nesten te houden en overweeg zelfs om hem niet naar buiten te laten als er nesten in de omgeving zitten.

Bestrijding eikenprocessierups

Vergeet de hulp van de gemeente en bestrijdingsteams! Er wacht een kleiner leger om u te helpen tegen de processierups. Wat dacht u van koolmezen en pimpelmezen? De mezenfamilie is namelijk gek op rupsen en kan ons helpen in de strijd tegen onder andere de eikenprocessierups. Toch heeft ons gevleugelde leger het zwaar. Voeding, beschutting en nestplaatsen ontbreken steeds vaker in onze tuinen, waardoor jonge vogels moeizaam opgroeien en plagen zoals de eikenprocessierups dichterbij komen en groter zijn dan ooit. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft bekend gemaakt dat er dit jaar drie keer zoveel eikenprocessierupsen zijn! En het wordt hoog tijd dat wij ze gaan bestrijden met ons natuurlijke leger.

 

Hoe zorgt u voor meer mezen in uw tuin? Een tuin die het hele jaar door van voeding is voorzien, genoeg beschutplekken heeft en een nestplaats biedt, heeft grote kans dat een mezengezin zich er zal vestigen. Let op dat u de nestkasten voor mezen minimaal 3 meter van elkaar vandaan hangt. Mezen dulden namelijk geen concurrentie bij hun in de buurt.

Wist u dat? Koolmezen een manier hebben gevonden om de rupsen van de brandharen te ontdoen? Dit gaat niet zachtzinnig! Ze pakken de rups bij de kop of het achterwerk en slaan hem een aantal keren tegen de boom aan. De rups laat daardoor de brandhaardjes gaan en is klaar om gegeten te worden. Steeds meer vogels nemen deze tactiek over, waardoor ook kauwen en kraaien de rups op het menu hebben staan.

Zorg dus voor voldoende voeding in uw tuin om de mezen naar uw tuin te lokken en een eigen leger te bouwen. U doet de mezen een groot plezier met mezenbollen, pindakaas, strooivoer en pinda’s. Het liefst eten ze deze vanuit een silo.

Eikenprocessierups zelf bestrijden

Naast het leger van koolmezen kunt u ook kevers en larven van sluipwespen en sluipvliegen inzetten in de strijd tegen de eikenprocessierups. De eitjes van deze dieren worden in de eikenprocessierups geplaatst. Als een parasiet gaat de larve van binnenuit aan het werk en eet de rups helemaal leeg. Het verwijderen of verbranden van de rupsnesten heeft dus ook tot gevolg dat natuurlijke vijanden verdwijnen. En die hebben we nu juist zo hard nodig. Maar u kunt helpen! Plaats een insectenhuis voor een veilig onderkomen en plant groen aan dat sluipwespen aantrekt. Denk aan: dille, malva, goudsbloemen, duizendblad, cosmos en lobelia.

De insecten dringen door tot in het nest en bestrijden deze zo van binnenuit. Zaai bloemen en creëer plekjes waar insecten zich kunnen vestigen. Insecten zijn goed voor andere bloemen in uw tuin, maar helpen u dus ook om de eikenprocessierups zelf te bestrijden.

Bouwt u ook mee aan uw eigen leger tegen de eikenprocessierups? Wij zijn benieuwd! Laat ons weten hoe u de strijd aangaat tegen de eikenprocessierups. Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd terecht bij uw favoriete Dierspecialist winkel.

Reacties