Het aquarium

In de winkels van Dierspecialist én online is er veel expertise te vinden op het gebied van aquaria. In deze blog worden de belangrijkste overwegingen voor de aanschaf van een aquarium beknopt belicht.

 

Het is een prachtig sfeervol object in je huiskamer. Als je het goed doet een echte eyecatcher!
Weet wel, met een aquarium ga je een echte commitment aan aangezien de vissen wel ouder dan 10 jaar kunnen worden. Wat dat betreft ga je dezelfde zorg aan als bij een konijn of een hond. Er gaat namelijk veel verzorging zitten in het onderhouden van een aquarium.

 

Keuzes voor de aquarium beginner

Als je er aan begint, dan staan je wel een hoop leuke keuzes te wachten. Je voelt je als een kind in een snoepwinkel met al die mooi gekleurde vissen, planten en ornamenten.

 

Denk wel eerst alles goed uit om teleurstelling te voorkomen.
Ten eerste ga je bepalen welk formaat aquarium je wil aanschaffen. Vraag je dan eerst af wat voor soort vissen je wilt, want de ene vis heeft weer meer ruimte nodig dan de ander.

 

De vissen die je in je aquarium wil moeten ook bij elkaar passen, dat wil zeggen dat ze dezelfde temperatuur, stromings-en zuurgraadwensen moeten hebben.

 

Één van de belangrijkste onderdelen van het aquarium is de filter, deze houdt het aquarium goed schoon. Daarin kan je kiezen voor een interne of een externe filter bij de aanschaf van de aquarium zelf. Kijk goed of je de juiste filter capaciteit kiest bij de grootte van je aquarium.

 

Ook de warmte regelaar is belangrijk, vissen zijn erg gevoelig voor temperatuur en temperatuur schommelingen. Kijk goed naar de juiste wattage in combinatie met de inhoud van je aquarium voor de beste verwarming.

 

Het andere leven in je aquarium, de planten, hebben ook veel liefde en geduld nodig. Het toevoegen van CO2 kan een goede keuze zijn als de planten niet willen groeien. Dit in combinatie met een goede plantenvoeding, doet wonderen voor je planten. Daarbij zullen het grootste deel van de algen verdwijnen doordat de planten de overwicht krijgen.

 

Happen de vissen naar lucht aan het oppervlak? Grote kans dat ze dan zuurstof tekort komen. Je kan er dan voor kiezen planten toe te voegen die veel zuurstof aanmaken of om een luchtpomp te installeren.

 

Kortom al een hoop praktische elementen om over na te denken. Voor de look van je aquarium heb je nog meer keuzes te maken. Dat bespreken we kort onder het kopje Aquascaping…

 

Goudvissen verzorgen: hoe doe ik dat?

Aquascaping

Bij de aquascaping, komt de creatieveling in je naar boven! Voor de inrichting van je aquarium is het handig even goed na te denken over hoe je dit wil opbouwen. Je kan van tevoren een schets maken en bedenken wat voor materialen je wil gaan gebruiken. Ga je voor vissen die graag in open ruimte zwemmen of vissen die juist graag schuilen dan moet je daar in je inrichting rekening mee houden.

 

Wat voor een uitstraling wil je? Ga je alleen natuurlijke materialen gebruiken of ga je (ook) voor kunststof zoals een ornament.

 

Misschien ben je heel enthousiast en ga je meteen voor een biotoop, dat is een nabootsing van de natuur met vissen, planten en andere bewoners uit een specifiek werelddeel.

 

Qua uitstraling is een van de belangrijkste elementen in je aquarium de achterwand. Deze kan je zelf maken of kopen. Dan heb je bij koop nog vaak de optie om een achterwand te kiezen die in of buiten de aquarium wordt geplaatst. Kies in ieder geval die achterwand die bij de gewenste uitstraling past!

 

De verlichting maakt of kraakt het aanzicht van de aquarium. Welke verlichting goed past bij je aquarium ligt aan de aquascaping die je kiest. Een natuurlijke inrichting vraagt bijvoorbeeld om warm, natuurlijk licht.

 

Werk in de opbouw van de aquascaping niet met symmetrie want dat maakt de opbouw erg onnatuurlijk.

 

Tips en goed om te weten..

Houd er rekening mee dat je, als je het aquarium koopt, niet meteen de vissen kunt kopen. Het water heeft namelijk de tijd nodig om de juiste bacterie huishouding te krijgen. Zonder deze bacterie huishouding zullen de vissen snel dood gaan. Deze bacteriën koop je in de dierenspeciaalzaak of online

 

Plaats je aquarium nooit in het directe daglicht omdat je hiermee algen vorming stimuleert.

 

Heb je een mooi aquarium samengesteld, krijg je algen! Nu komt de speurneus in je naar boven. Algen bestrijding doe je door de oorzaak van de alg vorming te elimineren. Je zoekt dan eerst uit om welke alg het gaat en waardoor deze ontstaat. Vervolgens stel je een plan op om de oorzaak te elimineren. Leuk speur werk en erg belonend als je watertje weer helder is. Natuurlijk heb je ook preparaten die goed werken maar daarmee pak je doorgaans niet de oorzaak aan.

 

Ook al heb je een goede filter, je dient een aquarium ook regelmatig goed schoon te maken. Bedenk dus van tevoren goed of je hier wel de tijd voor hebt.

 

Tot slot, heb je een probleem met je aquarium en je komt er zelf niet uit? Vraag het dan aan een van onze Dierspecialist winkels. Zij kunnen je adequaat helpen met je vraagstuk.

 

Veel uitzoek en aquascaping plezier!

Reacties