Waar er continue gewaarschuwd wordt voor hitte en huisdieren is er minder bekend over het koelen van uw aquarium. Ook voor aquariums is het erg belangrijk om actie te ondernemen wanneer de buitentemperatuur oploopt. Door de warmte van de lampen ligt de temperatuur in het aquarium vaak zelfs nog hoger dan de kamertemperatuur. Dit is niet bevorderlijk voor zowel de gezondheid van uw vissen als de planten. In deze blog leest u dan ook alles over de juiste temperatuur voor uw aquarium en hoe u uw aquarium kunt koelen tijdens warme zomerdagen.

Temperatuur van het aquarium koelen

De temperatuur kan in de zomer gemakkelijk te hoog worden voor uw aquarium. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor uw vissen en planten. Planten kunnen vaak nog enkele dagen dealen met warmere temperaturen, vissen zijn hier echter een stuk gevoeliger voor. Een temperatuur van 28 graden of hoger kan problemen opleveren voor uw aquarium en het is dan ook van groot belang dat u uw aquarium op tijd koelt. Als u uw vissen aan het wateroppervlak naar lucht ziet happen is dat een goede indicatie dat het ze te warm begint te worden.

Hoe warmer het water in het aquarium is, hoe minder zuurstof hierin kan worden opgenomen. Vissen ervaren dit als erg stressvol en het is dan ook belangrijk dat u dit ten allen tijde voorkomt. Zorg dat het zuurstofniveau op peil blijft!

Zuurstof toevoegen aan het aquarium

Warme temperaturen zijn niet bevorderlijk voor het zuurstofgehalte in uw aquarium. Dit heeft negatieve gevolgen voor de vissen. Het lage zuurstofgehalte zorgt voor een hoog stressgehalte bij de vissen, wat ziektes tot gevolg kan hebben. Om dit te voorkomen kunt u een luchtpompje aanschaffen met een slang, een bruissteen en een terugslagventiel. Hierdoor kunt u gemakkelijk uw aquarium voorzien van voldoende zuurstof, waardoor de vissen zich een stuk comfortabeler voelen tijdens de extreme hitte.

Uw aquarium koel houden

Maar hoe houdt u dan uw aquarium koel? Gooi in ieder geval geen ijs in het aquarium! Vissen en planten kunnen niet tegen grote schommelingen temperatuur van het water. De klap van een te snelle temperatuurdaling zorgt voor stress. Vissen willen daarnaast nog wel eens proberen om stukken ijs op te eten, waardoor ze wondjes krijgen die kunnen gaan ontsteken. Gelukkig zijn er verschillende stappen die u wel kunt ondernemen om uw aquarium te koelen.

Stap 1: Meet de watertemperatuur

Natuurlijk is het van groot belang dat u de watertemperatuur van uw aquarium weet, zodat u de gezondheid van zowel de vissen als planten kunt garanderen. De beste manier om dit te meten is omsimpelweg gebruik te maken van een thermometer. Er zijn verschillende soorten thermometers beschikbaar, maar de meest bekende en gemakkelijkste is toch wel de digitale thermometer. Hiermee kunt u overzichtelijk en in één oogopslag de temperatuur van uw aquarium zien.

Als u merkt dat de temperatuur in het aquarium oploopt is het belangrijk dat u op tijd begint met koelen en zorgt dat het zuurstofniveau op peil blijft.

 

Stap 2: Zet de kap open

Om de temperatuur beter onder bedwang te houden kunt u het beste de kap openzetten of zelfs helemaal van uw aquarium halen. Dit is natuurlijk niet geheel zonder risico als u springende vissen heeft. In dat geval loopt u het risico dat deze ineens uit het aquarium en om uw oren springen. Om dit te voorkomen kunt u de bovenkant van het aquarium afsluiten met een netje.

 

Stap 3: Het aquarium koel houden met een ventilator

U kunt uw aquarium ook koelen door gebruik te maken van een ventilator. Laat de ventilator op het wateroppervlak blazen, hierdoor neemt het verdampingsproces toe. Dit bevordert het afkoelen van uw aquarium. Let hierbij wel op dat u het waterpeil goed in de gaten houdt en deze bijvult indien nodig. Tijdens een hittegolf kunt u ook natte handdoeken aan de voorkant en zijkant van het aquarium hangen en hier een ventilator op richten. Als de handdoeken zijn opgedroogd en het water nog steeds te warm is, herhaal je dit proces. Dit is een ideale manier om een kleiner aquarium te koelen.

 

Een groter aquarium met extern filter of bioloog is over het algemeen wat makkelijker te koelen dan een klein aquarium. Zet de extern filter in een emmer koel water of leg de slangen in ijs/kouder water. Als u via het filter koelt is het wel ontzettend belangrijk om dit langzaam te doen en niet met té koud water te werken! De goede bacteriën die het aquarium stabiel houden kunnen namelijk niet zo goed tegen heftige temperatuurverschillen, als ze afsterven kan dit ammoniak- en nitrietpiek veroorzaken.

Bij externe biologische filters, het zogenaamde bioloog, kan het aquarium gekoeld worden door flessen water voor ongeveer 50% te vullen met water en deze te laten bevriezen. Plaats, afhankelijk van de grote van het aquarium, één of meerdere flessen in het bioloog en wissel zodra het ijs is ontdooit met andere flessen. Dit is een effectieve methode voor grote aquariums maar niet geschikt bij kleinere aquariums omdat er een te grote temperatuurschommeling kan optreden.

 

Stap 4: Kamertemperatuur reguleren

Een andere manier om uw aquarium koel te houden is om de kamertemperatuur koel te houden. U kunt dit doen door overdag bijvoorbeeld de gordijnen dicht te doen en ’s avonds ramen en deuren te openen om het huis door te lichten. Of, u heeft geluk en heeft airconditioning in huis.

Let op! Kijk uit met het gebruik van medicijnen en bestrijdingsmiddelen tijdens warme dagen, gezien het lage zuurstofgehalte in het water.

Stap 5: Zet de verlichting uit

Zet op het heetste moment van de dag uw aquariumverlichting uit. Veel soorten verlichting zorgen voor erg veel warmte en door de verlichting uit te zetten helpt u mee om de temperatuur in uw aquarium onder controle te houden. Aquariumplanten kunnen dit prima hebben.

 

Stap 6: Water verversen

Tot slot kunt u nog een deel van het water verversen met iets kouder water. Let wederom op dat het temperatuurverschil niet te groot is. Gooi dus geen ijskoud water in het aquarium. Het water verversen is echter een tijdelijke oplossing die niet heel effectief werkt. Aangezien het water weer opwarmt en de kans op temperatuurschommelingen aanwezig is. Deze methode kunt u dan ook het beste toepassen bij grote aquariums omdat de temperatuurschommelingen anders te hevig zijn.

U heeft nu alle tips om uw aquarium op de juiste temperatuur te houden. Wilt u meer informatie over aquariums ga dan naar jouw favoriete Dierspecialist winkel.

Reacties